ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИПЛОМНИ ПРОЕКТИ

 25/06/2021

 

Пандемия - дума, която влезе в ежедневното ни общуване. Превърна се в норма на живеенето, а и на мисленето ни. Преформулира отношението ни към света... Дума, която, докато навън е слънчево и планираме летните си приключения, опитваме да изтласкаме от съзнанието си, да игнорираме, дори да табуираме. Дума, която не съм вярвала, че ще изполвам за представянето на зрелостниците от Випуск 2021- ва година, но ето, че започнах именно така. И то не като опит да обясня резултатите, не за да търся разбиране и оправдание. НЕ! Почуствах, че тя е ключът към разчитане на посланията, защото дипломирането на тазгодишните зрелостници може да се обобщи най-вече като послание.

 

Изпитанието за света преобърна живота на всички ни, но, най-сензитивни и откровени, децата осмислиха тези процеси особено дълбоко. Те прекараха последните години от училищния си живот повече вкъщи, отколкото в класните стаи. А когато става въпрос за младежи, изучаващи изкуство, обучаващи се да мислят във форма и цвят, да използват творчески различни програми и платформи, предизвикателството наистина е огромно. И за тях, и за преподавателите им по специални предмети.


На 23.06.2021 г. първоначално в кабинет 9, а след това в зала номер 5 дванадесетокласниците на ПГИИ “Проф. Н. Райнов” представиха пред преподаватели, съучениценици и гости своите дипломни ПОСЛАНИЯ от специалност Компютърна графика и ателие Живопис.

 

Мая Георгиева - анимационни персонажи

Послание: Искреност. Дълбоката идея и очовечаването й до спокойна и човешка задача.


Калин Митев - “Малък човек- голямо изкуство” - визуализация на типични озвучаващи стандарти - бягане, падане, излитане на самолет, и осмисляне на изкуството като изстрелване в други реалности.

Водещо послание: Силата да преобразиш света с въображението си.


Георги Радков - “Невъзможното става реалност” чрез светлината на идеята

Ученикът, който твърди, че е готов веднага и в този миг да повтори петте години на гимназиалното си обучение.


Бобан Ивановски - “Parkour” за екшъна като светоотношение и подход в изкуството. За дипломирането като успешен висок и дълъг скок, преодоляващ препятствия и активиращ познати и любими реалии.


Цветелина Русева - “Нашироко в клетката”.

Чии са стиховете в книгата на живота, която прелистваме и какво е тяхното послание, решаваме сами. Всичко и всички ни учат за и на Добро

 

Мария Дапкова - “Накъде”

Решенията, които вземаме, докато вървим по пътя си. Важното е да откриеш кой води към самия теб и автентичната ти същност.


Владимир Игнатов - “Нашествие”

Градация на технологични средства и натрупване на идеи. За успеха като собствен прочит и предизвикателство да откриваш посланията на другите.

 

Дилиян Спасов - “Интериор”

Всеки в хармония със себе си, е у дома в душата си.


Мариела Тодорова - “Фрагменти от време”. Задълбочен естетски и философски размисъл за бързотечния човешки живот и природното безвремие.


Теодор Машонов - “Столици и транспорт”. Чувствителен и интелигентен художествен прочит на актуална годишнина - 120 години от потеглянето на първия трамвай в София.


Никола Митов - личен интерес към дигиталното рисуване. Един съвременен мускетар, вплел чертите и осанката си в своите комикс герои.


Кристина Спасова - “Дизайн” и анимиране на близки приятели и на самата себе си. Светът не е място. Светът са хората, които обичаме.


Маргарита Иванова и Луиза Цветкова - Рекламана разходка из галерия “Квадрат 500”. Раздвижване на популярни образи и платна, анимиране на картини.

Послание: силата на екипността и приятелството.


Дина Николова - “ No Ordinary”

Работният процес като взаимоотношение и среща между творение и творец. Страхът, срамът, обречеността и стресът, съмненията, осъзнаванията, откриванията и свободното изявяване. Смелостта на предизвикаш себе си, за да се разшириш. Необходимостта да изпуснеш контрола.


Компютърът беше призован в полза и подкрепа на живописеца при изграждането на творбите от следващата защита. За партньор при осмислянето на композиционните решения и проектирането на някои от дипломните картини. Фигури, цветове и форми, пластичност, изкуство и математика, баланс и симбиотичност.

От едната картина се ориетираме за другата, за умението да замълчиш, когато нямаш, какво да кажеш, за смелостта да експериментираш и да оцветиш резултата. За дипломните работи като следа, че сме били тук, че сме мислили, работили и трептели заедно. За даването и вземането като умение за баланс. За вътрешните диалози и перипетиите на съзнанието. За Хаоса и Логоса. За изговарянето като подреждане в процесите на търсене и откриване. За освобождаването на ума и въоръжаването на сърцето. За вслушването в душата. За смесването на техники, тонове, полутонове, нюанси. За процеса, който води. За движението от мрака към светлината, от бурята към равновесието и покоя. За доверието, вдишването, освобождаването, победата над личните ни демони. За приказността на детството и реалността на зрелостта. За стимула и провокацията, с поклон към преподавателя.

За новия стил в изкуството - Комбиницизъм by Kalin Mitev. За пристрастията, превърнати в посоки. За важните съобщения към бъдещите зрелостници да подреждат приоритетите си, да работят регулярно, макар и в собствен темп. Да ценят времето си в училище и да се вслушват в съветите и препоръките на преподавателите си.

И така от въпросите и посланията, с много смях и заслужени аплодисменти преминахме през рецептите за рисуване и полагане на цветовете, до рецептите за живеене и учене.

 

Удивително е смесването не само на техники, но и на търсения. Синхроничността на възникналите, независимо един от друг, експерименти с различни средства и философии; различните интерпретации на творчески разработените подсказки от приятели и преподаватели; осмислянето на изкуството като естетически документ и осъзнаването, че картините порастват заедно с историите си. Откриване на връзката между личен натюрел и предпочетена палитра.

На този фон ясно дефинираните граници, както и различността на заявената индивидуалност впечатляват най-силно.


Акцентът бе поставен не само върху крайния резултат, но върху процеса на направата като удоволствие и емоция. Принципът на радостта и споделеността, резките завои след първоначалния замисъл. Освободеността от задръжки и възторгът от правенето.

Усвояването и отчуждаването на творбата. Разбирането, че всяко изкуство тласка към творчески търсения, дори хората, неизкушени от артистични превъплъщения. За прехода от вълнението през меланхолията към хармонията. За музикалния съпровод, провокиращ не само идейното движение и развитие, но и плавния рисунък на четката, избора на палитрата и танца на цветовите комбинации във въздействието на пърформанса. За изкуството като код и ключ в процеса на съзряване и опознаване на себе си. За човека като цветна палитра с богата текстура.


Впечатление прави, че зрелостниците са не само вгледани в проблемите, но и търсят решенията им. Признават грешките и слабостите си, за да помогнат на идвщите след тях, някои от които взели участие като актьори, оператори, музикални оформители и дори вдъхновители на представените творби.

Заинтригуваната публика демонстрира искрен интерес към търсеният, усещанията, замисъла, направата, дори към прогнозните цени на творбите.

Поздравленията от директора и приветствията от преподавателите, въпросите от съучениците и уважението на родителите зададоха различните измерения на празника.

 

Дипломирането на Випуск 2021. бе осмислено като състезание със себе си. Ето така учениците се превръщат в колеги.


Аплодисменти и на добър час, Випуск 2021 г.!!!

Диляна Джибирова


 

Всички снимки от дипломнети проекти, можете да разгледате в страницата на ПГИИ "Проф. Н. Райнов" във Фейсбук >>