Йоана Ангелова,
випуск 2004-2009г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

......

Йоана Ангелова

Емоции и светлина

 

Ани, Йо, Йоана Ангелова... Както и да я наречем, тя е красива, умна, талантлива и великолепно възпитана. Истинска млада дама. Чудесен човек и талантлив творец.  
ПГИИ, випуск - 2009г. Специалност “Живопис” и “Графичен дизайн”.

 Още помня деня, в който дойде да разгледа гимназията. Бях дежурна по прием. В учителската стая влезе елегантен господин с момиченце. Същинска кукла. Попълнихме формулярите, разходих ги из коридорите на гимназията, показах им ателиетата и куклата проговори. Осъзнах, че я зяпам с отворена уста. Ани е толкова деликатно красива, така прозрачно изящна, че ми изглеждаше буквално нереална.
Винаги съм се възхищавала от факта, че никога не усетих в поведението й притворство и суета. Тя е напълно чужда на празното кокетиране. 
Беше добра по всичко. Поради старанието и уважението към нас, но и към самата себе си.
А днес Ани върви уверено из коридорите, окачени и с нейни рисунки. След нея в захлас пристъпват десетокласниците, увлечени и завладяни от харизмата и професионализма й. Респектирани и укротени, нетърпеливи да попият от знанията и обаянието й. 
Самата тя се развива в много посоки:

О.К.С. БАКАЛАВЪР – Национална художествена академия 

Специалност: КЕРАМИКА
Втора специалност: ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА ХУДОЖЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ с професионална квалификация ХУДОЖНИК с учителска правоспособност 

О.К.С. МАГИСТЪР – НХА

с професионална квалификация МАГИСТЪР ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО (ФОТОГРАФИЯ).
Редовен докторант в Национална художествена академия. Сфери на обучение: „Изобразително изкуство”, научна специалност 05.08.04 „Изкуствознание и изобразителни изкуства” / спец. „Фотография”.
Носител е на множество престижни награди и стипендии. Най-актуални, от които са: стипендията от Societe Generale Експресбанк и участието й в Лятна академия на НХА - „Дом Витгенщайн” 2013, Виена / т.е. наградата на Академията за творческа резиденция на дипломирани бакалаври в „Дом Витгенщайн”). 

24/06 – 07/07/2021
„Хоризонт на събитията” – групова изложба, фотография 
Част от програмата на Месец на фотографията 2021
ONE Gallery, София

02/06 – 13/06/2021 
Групова изложба „Лятна фотографска академия – Ахтопол 2020” – част от програмата на Месец на фотографията 2021 
Галерия „Академия”, София 

05/09 – 15/09/2020 
Участие в пленер „Лятна фотографска академия – Ахтопол 2020” 
Творческа база на НХА, Гръцко училище, гр. Ахтопол

25/11 – 12/12/2019 
Изложба „Фотография в НХА” 
(изложба на преподаватели и студенти) 
Галерия „Академия”, София

10/06 – 27/06/2019 
Изложба „Граница на фотографското” – част от програмата на Месец на фотографията 2019
Галерия „Академия”, София

16/05 – 07/06/2019 
„Фотография след фотографията” – групова изложба
ONE Gallery, София

Тази година Ани безмерно ни зарадва, като прие поканата на ръководството на ПГИИ да проведе лятната практика на десетокласниците по Фотография от  01 - 14.07. 2021 г. 
В любимия ни двор набързо, но с вълнение ми разказва за динамиката на обучението. След посещението в Трамвайното  депо на Клокотница, в отговор на поканата на Столична община, бързо се ориентирала и е откликнала на любопитството на учениците и желанието им да разширят работното си пространство. Отвела ги е в Борисова градина, в галерия Фотосинтезис… И резултатите от съвместната им активност са наистина впечатляващи. 
От 26 ученици в класа никой не се е демотивирал и предал.  Ани споделя, че са се сбъднали високите й очаквания, провокирани от предварителната й информация за класа и сантимента й към гимназията. Впечатлена е от съвестното и отговорно отношение на младежите от ПГИИ, от позитивизма и куража им.

Влязох в залата, в която се представяха резултатите от практиката сред аплодисменти и благодарности. Това никога не е случайно и ненавременно, но най-силно ме впечатли авторитетът, с чийто ореол се ползваше Ани. Десетокласниците изглеждаха сериозно респектирани от професионализма  й и привлечени от личността й.
След кратко въведение Йо осмисли стратегията на подбора си и го съобрази с поставените задачи, подчертавайки, че акцентът е бил върху самостоятелността и автентичността.
Учениците са работили по различни задачи: пейзаж и портрет, лаконични фото разкази от 3-5 кадъра,абстрактна фотография в търсене на необичайни перспективи и ракурси, специфични детайли и осмислящи акценти, обекти в движение…

Подбор на снимките може да видите тук >>

Впечатли ме и спокойната естественост на учениците модели. Доверието им във фотографа съученик и приятел; смелостта да открият различното в еднаквостта. Закачките и креативността им при разширяване на работното пространство, нестандартните им търсения.

Между г-жа Генчева и г-н Драгостинов - ръководители на гимназията, преподаватели по специални предмети, професионално висококомпетентни и взискателни, трептях като че ли Ани е отново на дипломна защита, разбирайки колко по-трудно е да представиш чужди идеи и да защитиш несвои работни решения. При това много плътно и смислено човешко. 

Благодаря за споделените емоции и светлината!


За да се запознаете с творчеството на Йоана непременно посетете:

instagram.com/yoana_angelova