Ирина Симидчиева,
випуск 1996-2001г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ирина Симидчиева

Мила, внимателна, изключително фина и някак прозрачно деликатна като изява и отношение Ира винаги е притежавала характеристиките на космополит. Намери смелост да ги разгърне и реализира, тръгвайки по света. 
Изучава съвременно изкуство в Gerrit Rietveld Academie, Амстердам. Завръща се в България и завършва Бакалавърска степен „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където наред с традиционните форми изобразително изкуство, изучава и Съвременно концептуално изкуство.
Пресечната точка между изкуство и психотерапия за нея е магистърската програма „Артистични психо-социални практики“ в НБУ, съчетаваща изучаването на изкуство и клинична социална работа със силна психоаналитична насоченост.
След Англия, Холандия и България през 2009 Ира заминава за САЩ. 
През 2015 година, след процедура по лицензиране, започва да практикува отначало като социален работник, впоследствие и като терапевт. 
Стартира обучението си по психоанализа към Manhattan Institute for Psychoanalysis. В Ню Йорк Ирина работи като терапевт в една от най-големите клиники. Същевременно продължава да се занимава с живопис и да излага картините си. 
Участието й в изложби започва спонтанно, като в повечето случаи галериите сами я намират и предлагат да излага при тях. Картините ѝ са все по-силно повлияни от психоаналитичната теория, а и от опита ѝ в анализата, на която тя самата се подлага. 
В творчеството си търси и открива множество допирни точки между изкуство и психоанализа и успешно ги съчетава. Използва изкуство и при терапевтичните си групови сеанси. 
Продължава да рисува предимно живопис с маслени бои върху платно.
Картините й се излагат в различни галерии в Ню Йорк при огромен интерес. Взема участия в групови и самостоятелни изложби, а творбите й много се харесват както от ценителите, така и от психоаналитичните кръгове, към които принадлежи.   
Стилът й на рисуване отразява личностното й израстване, повлияно от предизвикателството Ню Йорк и от психоанализата.  
Стилистично работите на Ирина са абстракно-фигуративни и съчетават в себе си разнообразни подходи в изобразителното изкуство. Платната й са изпълнени със сюрреалистични образи и ярък колорит.

Отзивите от третата й самостоятелна изложба в Ню Йорк през март, 2020-та са изключително ласкави. Има откупки и покани за нови експозиции както и предложения да бъде промотирана от известни нюйоркски галерии. 

Покрай всичко това Ира намери време и отзивчивост да разкаже за себе си и вдъхновенията си, за да подпомогне изграждането на така необходимия ни днес буфер, който създават добрите новини, позитивните хора, заразителните истории, вълнуващите успешни реализации.

 

За да се запознаете с творчеството на Ирина непременно посетете:
www.irasimidchieva.com