ПРАЗНИК!!!

 06/12/2023

 

6 демември (Никулден) - патронен празник на гимназията

 

Св. Никола, наричан още Мир Ликийски по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ – Мира, има храмов празник на 6, декември.
Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец.
Познат още и като Св. Николай Угодник, заради своята отзивчивост и готовност да се притече на помощ винаги, когато има нужда от това, Светецът е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известен у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус, Дядо Мраз и пр. Свети Никола се счита не само за покровител на моряците, разбойниците и банкерите, но и за защитник на децата. Празникът му е свързан подаряването на подаръци, а какво по-хубаво от това самият празник да се превърне в подарък от деца за деца!.


Точно това се случи на 06 .12. 2023 г. в ПГИИ. Тъй като Никулден е патронният празник на гимназията за изобразителни изкуства на тази дата в “Проф. Николай Райнов” по традиция се палят светлинките на празничното настроение.
Сред много смях и цветове, в присъствието на драги и скъпи гости, училището по изкуства почете своя патрон с изложба, концерт, карнавал, интерактивни изложби, кино прожекция официално награждаване на отличилите се ученици в различни категории и разбира се, празнична суматоха.

Конферансиетата Гери и Ели, облечени стилно в черно и бяло, рамкираха цветната празнична емоция и дадоха тон на купона. След кратко приветствие от директора и благодарствено слово от проф. Здравко Маринов за съпричастието към кампаниите на БЧК и изработването на традиционните благотворителни коледни картички, учениците бяха призовани да се включат активно в структурите на организацията.
Бившият директор на ПГИИ професор сценограф изрази своите
възхита и удовлетворение от качеството на изложбените експонати, пожелавайки на добър час и светли празници на всички.

От импровизираната сцена отправиха своите музикални поздрави: Михаела Цветкова от 9б, Томислав Найденов и Асет Флеминг от 10 кл., Симона-Йоана Гайдурска - 11 клас. Последваха дефиле с авторски костюми, скечове и други приятни изненади.

За да дадат време на комисията по награждаване да събеседва и да формулира позицията си, водещите поканиха множеството в 9 кабинет, за да се наслади на късометражното филмче “ Недорисуваната картина” с участие на ученици от гимназията и пред, и зад камерата.
Последваха презентации на съвместната интерактивна визуализация на 9а и 12 клас- “Единство с природата в цвят и звук” в 1 кабинет, а в Арт клуба на училището светлините на прожекторите бяха насочени към гостуващата инсталация на Гергана Иванова-преподавател по графични техники и съвременен артист.


Шумната пъстрота на празника даде много повод за размисъл и силен заряд за бъдещи изяви на младежите. Факт е, че от тази импровизирана сцена, насърчени от аплодисментите на съучениците и преподавателите си, са тръгнали към своята публика не един и двама влогъри, актьори, модерни артисти и концептуалисти.

Повече информация за изложбата "Love is false" - ТУК >

Потопете се и в литературното творчество на трима наши ученици:

 

 


 

 

 

I. Една картина остава незавършена. Път, извървян заедно с най-близкия човек, прекъсва. Как продължаваш да живееш? Филмът деликатно надниква в историята на Теодор, останал сам, след смъртта на своя брат. Ще успее ли да се справи с усещането за самота и болката от загубата. „Недовършена картина“ е авторски проект на група тийнейджъри, вдъхновен от житейските истории на трима възрастни артисти.

II. Финален мейкинг на филма "Недовършена картина". Тези снимки зад кадър ще променят начина, по който гледаш на тях и нищо вече няма да бъде същото :-)

Фондация "Пространства"

 

 

Да си припомним нашия празник на 6.XII през 2022 г. >>

 

 

Желаем на всички
светли и благословени празници
и
успех на новото поколение таланти!!!