GRAFF EXPRESS – Графити фестивал в София

        02/05/2022

 

 

 

 В дните 15, 16 и 17 април в подлеза на Централна автогара в София осем родни и двама чуждестранни графити мастери обединиха фантазия и сили, за да дадат нов живот на маргинализираното градско пространство. Инициативата е част от второто издание на фестивала GRAFF EXPRESS.
Целта - нов облик на пешеходния подлез на Централна автогара чрез нестандартно графити разкрасяване. Graff Express се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, програма "Европа“ (2021) от фондация "Ситиуайз" в партньорство с район "Сердика". Проектът се реализира със съдействието на Loop colors и Rush street life. 
 
 Всички граждани и гости на столицата свободно можеха да се насладят на процеса по трансформацията, а на 27. 04. 2022 г. от 16:00 часа с кураторска обиколка на завършените стенописи се проведе официалното откриване, съпроводено от онлайн тур и представяне на готовите произведения.
 
 Ученици и преподаватели от ПГИИ “Проф Николай Райнов” радушно откликнаха на отправената покана и почетоха събитието с присъствието си. Така имаха възможност на научат повече за графити изкуството от самите артисти; да обсъдят идеите и решенията им; да онагледят факта, че сивото и невзрачното могат да бъдат чудесен фон и стимул за нестандартни естетически намеси в градското пространство; да осъзнаят, че всеки един има силата да допринесе за позитивната трансформация на заобикалящата ни среда; да осмислят урбанистичния пейзаж като предизвикателство, перспектива и отговорност. 
 
 
Всяко изкуство става значимо именно чрез своята публика, а когато публиката включва освен ценители и майстори на спрея, каквито има сред възпитаниците на ПГИИ, то тогава аплодисментите са не само позитивни, но и цветни.