Една идея, която се посрещна с ентусиазъм, реализира се с умения, и която всекидневно допринася за творческа атмосфера в гимназията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   ПОРТАЛИ

        28/01/2020

 

        Иновативният подход, нестандартните методически практики и новаторското образование са сред приоритетите за развитие на ПГИИ “Проф. Николай Райнов”. Парадоксално е, че когато става дума за иновации ще коментираме именно вглеждането в традицията. Парадоксално, но само привидно!

Добрите практики на миналото, работещите, актуални и днес, методики, културното онаследяване и съхраняването на традициите са важна част от пътя напред. Те са корените, които дават крила.

        В края на учебната 2018/2019. година група ученици от 11. клас, увлечени от своите преподаватели Руслан Драгостинов и Стефан Янев и под вещото им ръководство, се ангажира с реставрацията на двете подвижни портални врати на гимназията. Георги Куртев, Валентин Ганев и Едуард Хачикян внимателно свалиха, почистиха и буквално наново изписаха стъклата в духа и колорита на сецесиона, в който са и естетическите търсения на патрона на гимназията проф. Николай Райнов. Богатата цветност, орнаментика и декоративност допринесе за създаването на прекрасен контекст, който подчертава красивия витраж на училището и е в унисон с Витрината на славата - купите и наградите за спортните постижения на учениците. Създаденият ансамбъл изгражда специфично арт пространство, в което всеки, прекрачил прага на гимназията бива увлечен и запленен. Един алтернативен свят, в който полетът на духа и талантът се развиват и материализират. Първоначално резултатът от труда на учениците, като че остана незабелязан. Но заговаряйки за парадокси, този е следващият.

Голямото достойнство на всяка реставрационна работа е именно в това да остане дискретно завоалирана и ненатрапчива.

        Разчитаме като неоспорим факт, че зрелостниците са се справили със задачата си без да отнемат нищо от първоначалната естетика на оригинала. Трудът им е особено ценен именно със своята “невидимост”. Реставрацията не просто възстанови, но даде нов живот на портала. Колко много страст и желание са вложили момчетата и колко вдъхновена и успешна е екипната им работа, можем да видим, проследявайки снимките от фоторепортажите “ преди” и “след”. За своята работа Георги Куртев, Валентин Гайдаров и Едуард Хачикян получиха не само признанието на съучениците, преподавателите и гостите на ПГИИ, но и Грамота за забележителен принос към интериорното пространство на гимназията.

 

Аплодисменти!