Изкуствоведът г-жа Христина Кюркчийска представя концепцията за изложбата, нейната предистория и съвместния проект с ПГИИ "Проф. Николай Райнов" и школата по изобразително изкуство към НЧ "Пенчо П. Славейков 1921", с преподавател Мария Крумовска. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   СИНХРОНИЧНОСТИ

        30/01/2020

 

       Есента е благодатен сезон! Изобилието й е свързано не само с цветовете и формите на природата, с богатството на вкусовете и усещанията, но и със събиране на резултатите от положените усилия, с динамиката на новото начало - началото на учебната 2019/2020 година.

Кипежът на идеи, свежите енергии, новият заряд, с които децата се завръщат в училище след дългата лятна ваканция, допринасят за високата резултатност на ежегодния есенен пленер, който традиционно ПГИИ провежда в началото на всяка учебна година.

       Тази есен учениците на гимназията рисуваха в центъра на София със специалната задача да открият онези емблематични сгради, в които усещат австрийското влияние, с което бяха запознати чрез увлекателната беседа и мултимедийна презентация на г-жа Христина Кюркчийска - изкуствовед в Регионалния исторически музей на София. Тя очерта посоката на ежегодния пленер и стимулира естетическите търсения на младите художници.

       По покана на Музея на София, с който ПГИИ “Проф. Николай Райнов” е в тясно и плодотворно сътрудничество, възпитаниците на гимназията взеха участие и в изложбата “Моята европейска столица”, част от Образователна програма на Регионален исторически музей - София, открита на 12.12.2019. г. Проектът е изследване на дълбоките корени, които има австрийското влияние в родния културно-исторически живот. Австрия винаги е допринасяла за развитието и обновлението на България, за градежа на страната ни като модерна и развиваща се европейска държава. По думите на нобеловия лауреат за литература, роденият в Русе, Елиас Канети:


Когато някой пътуваше към Виена, се казваше, че пътува към  Европа.

       България и Австрия са обвързани в историята и настоящето си чрез традиционно активния си културен обмен. Може би един от най-значимите отпечатъци на това влияние е наследството на австрийските архитекти и на българските им колеги, учили в Австрия. В края на XIX и началото на ХХ век те са проектирали множество емблематични сгради в центъра на София: Военния клуб, Парламента, Царския дворец, Народния театър, Военното министерство, Орлов и Лъвов мост, Борисова градина, Паметника “ Левски”, днешното Китайско посолство и резиденцията на турския посланик, Духовната академия и Духовната семинария... Сгради, които създават облика на града ни. Придават му европейска атмосфера и увековечават присъствието на австрийския дух със специфичното му бароково и сецесионно излъчване.

       В артистично заиграване със старините на родния си град учениците на ПГИИ “ Проф. Николай Райнов” постигнаха интересни естетически резултати, а работите на Красен Тасков от 10. Б кл. и Мариела Тодорова от 11. клас бяха отличени и наградени от спонсора на събитието Българска банка за развитие.

       Експозицията е действаща и може да бъде посетена в “Ретро-Кафене”, АКК “Сердика”, Зала 2, пл. “Независимост”.

 

» ВСИЧКИ СНИМКИ