Виктория Кънчева,
випуск 2004-2009г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виктория Кънчева

                                         РИСУВАЩАТА С ОГЪН

 

Вики е една от двадесетте златни девойки от Випуск 2009. Безценни за сърцето ми на техен класен ръководител и незабравими, заради следата, която оставиха в ПГИИ с творческото и човешкото си присъствие. 
Не беше клас, а юмрук. Умни, красиви, напористи, талантливи, великолепни 19 момичета. Близки приятелки и яростни конкуренти. 19 девойки и едно-единствено момче - Стефан. За него специално ще Ви разкажа, ноооо друг път  ; )

Вики твърди, ча са близки и днес и все така различни. Поели са в различни посоки след гимназията, но вярват, че са в своя път. Чувстват се удовлетворени и щастливи от това, което правят. Но тъй като  винаги са  били целеустремени и отговорни, това никак не е изненадващо. Самата тя наистина може и знае как да побеждава. Успява да подчини дори огнената стихия и да рисува с пламъци. 
Не помня в кой клас забелязах белези по ръцете й. Да кажа, че се ужасих е меко. Тя ме усети и разбра, а мислех, че съм дала всичко от себе си, за да не издам емоцията си. “От огъня е, госпожо” - каза ми Вики, и целият клас потвърди с поглед. 


Постепенно белезите изчезнаха и започна ШОУТО.
Меко казано е, че всички се вълнувахме. Разпалено коментирахме и тръпнехме в очакване на следващия спектакъл. И така до днес.

 

Вики не се ограничи само да рисува с огън. Насочи се към точните науки и с присъщите си отговорност и прецизност  завърши в УАСГ ХМС (Хидромелиоративно строителство). 
И в училище тя се изявяваше като екипен играч. Винаги е била отзивчива и съпричастна към околните. Емапатична и ангажирана с каузи успя да помогне на доста от колегите си да завършат. След това стажува в института,  в който работи и в момента -  Институт по почвознание агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров”.
Там написа дисертация, която успешно защити през 2020- та и днес с чест носи почетните звания: гл. асистент, доктор, инженер. Развива се професионално, разработвайки екологични проекти, насочени към усилията за по-добро утре на човечеството. Обществената ангажираност на Вики прозира и в мечтата да бъде част от инициативата “Заедно в час”. Много й харесва да работи с млади хора и по проекти с бъдеще. Определено е в очакване на своя момент да преподава. Ходи на избори в СИК-овете, доброволства на Софийския фестивал на науката. През 2020 година участва във Феймлаб - лаборатория за слава, за да си спечели привилегията да бъде лектор. Така постига баланс и гъвкаво работно време, за да обезпечи участието си в огнените шоута.

И до днес те са горещата част от живота й. Започнало като тийнеджърско увлечение в 11 клас, рисуването с огън се превръща от хоби в страст, а оттам и в поле на изява. Заедно с приятелите си от клуб “Девинитас” Вики е част от много красиви интимни моменти като любовни вричания, предложения за сватби и бракосъчетания. Участват и във фирмени партита, градски празници, рождени дни и т. н., като навсякъде безапелационно са смислов синоним на изящество, красота и професионализъм. От латински “дивинитас” означава “божественост”. И наистина има нещо магично и ритуално в общуването с пламъците.
Клубът е едно от най-важните неща в живота на Вики и най-дългого-дишният й проект. Харесва й свободата да се усъвършенства в това изкуство и да дава своя принос за развитието на самия клуб. Участва активно в измислянето на програмите и в създаването на костюмите, в обучението на нови кадри и в развитието на материалната база.
Самите шоута я зареждат и карат да се чувства специална, особено когато публиката е активна и шумна и след представлението търси личен контакт с изпълнителите, за да ги поздрави и изрази възхищението си.

Има хора, които са гледали едно и също шоу по 2-3 пъти и споделят, че всеки път забелзват нещо ново в програмата, в костюмите, в изпълнението. Това е вдъхновяващо и мотивиращо за артистите, но вдига летвата пред тях още по-високо.

“Много е динамично и емоционално, но в същото време и отговорно” - казва Вики. А аз бих добавила: ” рисковано и опасно”,.
Но не е ли в това красотата и доблестта да предизвикаш и укротиш стихиите?!

Явно, когато изповядваш високи ценности и стандарти, съумяваш да ги следваш и налагаш във всичките си занимания и начинания.

През декември, в най-тъмните дни от годината, за да преодолеят мрака, хората редят пищни бляскави украси и палят светлинките на празника в душите си. Аз избрах да  разкажа за огненото момиче, което владее науките и може да укроти стихиите, за да рисува с огън - Виктория Кънчева.

 

За да се научите повече за Виктория Кънчева, посетете: