ИСТОРИИ В КАРТИНИ

 27/03/2024

 

   На 18 .03. 24 г. в зала “София” на Столична библиотека учениците от ПГИИ "Проф. Николай Райнов" показаха свои илюстрации, комикси, оформление на книги и авторски екслибриси, отразяващи с максимална лаконичност индивидуалността на поръчителя или притежателя си.

  Изложбата е възможност за младежите да демонстрират уменията си в предпечатната подготовка, в създаване на илюстрации и персонализирани книжни знаци и да получите обратна връзка от професионалисти и любители на изкуството; да се вдъхновят от знаковото културно пространство на храма на книгите и духовността, което е същността на Столична библиотека; да заявят себе си и творческите си търсения пред по-широка и взискателна аудитория.

    Експонатите разказват за потенциала и креативността на младите таланти; за разнообразието в стиловите търсения; за разнопосочната естетика, придаваща интригуваща визия към стойността на словото; за интерпретиране на повечето жанрови форми със средствата на новото време. Всичко това се придава на формат иновативност и оригиналност. Представените творби, излизат извън рамките на Конвенционалните учебни проекти и са истинско удоволствие за любителите на изкуството и цените на свежия почерк.

    Експозицията “История в картини” е резултат от усърдието на учениците от 9а, 11, 12 клас и на бившите зрелостници на гимназията в ателието по Дизайн на печатни издания и Графични техники под ръководството на Антон Николов и Григор Григоров и сърцатата колегиална подкрепа на Руслан Драгостинов, Светла Дечева и Диляна Джибирова.

   В деня на откриването на младите художници бяха приветствани от директора на гимназията г-н Руслан Драгостинов, от преподавателя си г-н Григор Григоров и отдоктор Бояна Павлова - преподавател в НХА и спец. гост. Тя изпрати сърдечни поздравления към авторите и менторите им за добре изпълнени проекти и адекватни допълнителни учебни задачи. Изрази удовлетворението си от постиженията на учениците, от формираните умения, от зрялото им отношение и разбиране на проблематиката и въздействието на книжната драматургия, скрита в детайлите. Доктор Павлова подчерта задоволството си от желанието на младите творци да продължават след дирята на думите, за да оставят своя лична следа. Пожела вдъхновение и успех!

 


Във фоайето пред залата избухнаха и други таланти на учениците от гимназията. Михаела Цветкова - ученичка от 9 Б клас, поздрави посетителите на изложбата с изпълнение на класическа китара. Разговорите станаха задушевни, обстановката - пролетна.

 

Каним Ви да разгледате снимки от откриването на изложбата,
както
и част от творбите на младите автори във

  ФОТО ГАЛЕРИЯ >

 


 

До 29.03. 24 г.

посетителите могат да се насладят на богатото разнообразие от идеи и стилове,
които отразяват индивидуалността и таланта на потребителите
в изложбената зала “София”, ет. 2, Столична библиотека,
пл. „Петко Р. Славейков“ №4.