24 ЯНУАРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ОБРАЗОВАНИЕТО

 

         

          Повече от десетилетие ПГИИ “ Проф. Николай Райнов” е асоцииран член към престижния форум на Асоциираните училища към ЮНЕСКО. В активното си партньорство с Организацията на обединените нации за наука и култура гимназията за втора година отбелязва 24.01. - Международния ден на образованието - с поредица инициативи, в които акцентът е поставен на обучението в извънучилищна среда. В два последователни дни учениците посетиха Дом на киното, за да се насладят на импресията на испанския режисьор Хесус Гарсес Ламберт “Аз, Леонардо”. Едно от знаковите заглавия на фестивала Cinelibri по бестселъра на Франческо Филорети, отбелязва 500-годишнината от рождението на енциклопедичния ренесансов гений. Лентата умело изгражда епохата и обговаря по оригинален начин вечните теми за свободата на мисълта и разнопосочните търсения на човешките разум и въображение.

 

 

          Следващият етап от отвореното обучение се проведе в “Квадрат 500”. Учениците бяха посрещнати от бивши възпитаници на ПГИИ и от уредници на галерията като бъдещи специалисти и колеги, като творци. При разглеждането на богатата експозиция акцентът бе поставен върху родни и западноевропейски шедьоври от началото на ХХ. век. Специално внимание бе отделено на творчеството на Роден, Кариер, Реноар, Елена Карамихайлова, Никола Петров, Жул Паскин, Екатерина-Консулова Вазова, Жорж Папазов, Лика Янко и Кристо-автори, интересни не само с естетическите си търсения, но и с личния си избор и провокативните си житейски решения. Специално внимание бе отделено на петте платна на Николай Райнов - патрон на гимназията - енциклопедична личност, която със своите разнопосочни търсения жалонира развитието на съвременното българско изкуство и активира диалога му със световните културни пространства.

 

 

         Учениците активно участваха в дискусията и интерпретацията на творбите, чрез интерактивно отношение към произведения на изкуството. Коментираха дарителството и меценатството като хуманистични и алтруистични жестове. Преговориха основните ценности на ЮНЕСКО, устремени чрез образование, наука, култура и комуникация към изграждане на мир в умовете на хората, защото знаещите и можещите са спокойни, толерантни, уверени и балансирани. Неконвенционалното обучение е част от иновативните образователни практики на гимназията, при които ученици, преподаватели и гости съпреживяват съзидателността на споделеното смислено и красиво време-пространство, а културните стойности все повече придобиват значимост като начин на мислене и отношение към света.

 

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ
КВАДРАТ 500 >>

Препоръчваме ви увлекателните беседи с изкуствоведите на галерията
:-)

 

ВСИЧКИ СНИМКИ / 23.01.2020 г. >>