На 26 април 2017 година, гимназисти от всички класове имаха среща с талатливия аниматор и изключителен професионалист Жоро Захариев. Сякаш трите часа, които той отдели за учениците от ценното си време, изминаха за един миг, защото презентацията, която с която разкри част от тайните на изкуството анимация беше увлекателна, забавна и доста интересна...

26.04.2017 година

Жоро Захариев е от онзи тип хора, които обичат работата си, отдават по-голямата част от времето и енергията си, за да видят финалния резултата от своя труд на високо ниво. Споделените с учениците обстоятелства, относно творческата и технологичната страни в разработката на един 3D типаж, неговото специфично задвижване и структурните етапи за реализация на анимационен филм, бяха от съществена полза за всички ученици. Освен забавление от интересния сценарий на един филм, рисуването / моделирането на чудати герои, характерна среда, убедителни текстури и майсторско осветление тази професия е една голяма отговорност. Отговорност в разпределянето на задачите по важност във времевия диапазон на даден проект, хармонията в отношенията с околните, колегиалността с екипът, поръчителят и така нататък... Един не лек път, но важен за призваните към тази професия хора.

В гимназията ПГИИ "Проф. Николай Райнов" в часовете на специалността "Компютърна графика" се изучават основите на 2D и 3D анимацията, като не малко проекти на ученици дават красноречив пример за това. Но онова което е въпрос на една по-широка специализация, която учениците развиват и в по нататъшното си образование, в този ден дойде като приятелски поднесен дар от Жоро Захариев.

Пожелаваме успех на бъдещите му проекти!

Жоро Захариев

www.splinehouse.com

Основан от Жоро Захариев и базиран в София, България Splinhouse се опитва да комбинира своята страст за креативни идеи и развити умения, за да предостави качествени продукти в сферата на 3Д анимацията. Сайтът е основан през 2017-та и в момента разработва висококачествени анимации и уроци за анимация.