ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ПГИИ

 14/12/2022

 

30 години след основаването на училището за изкуства под патронажа на големия творец, ерудит, естет и интелектуалец проф. Николай Райнов, по-малко от година след продължителен реален и емоционален локдаун и дистанцирано обучение - ТРАДИЦИЯТА  за заедност, споделеност и веселост е не само  жива, но и обновена. 

 

Със свежи сили, творчески заряд и позитивно настроение различните класове се включиха и умножиха веселбата по повод патронния празник - Никулден.


Тържеството започна с благотворителен базар. Учениците и техните родители предложиха на символични цени изключително красиви и вкусни сладки и солени изкушения, ръчно направени картички, коледни играчки и сувенири, за да помогнат със средствата, събрани при продажбата им, на дете в нужда.

 

 

Официалното начало на събитието постави с кратко приветствие директорът на гимназията. Той припомни трудностите и изпитанията, чието преодоляване способства  празникът да е още по-истински, тържествен и съкровен. 

Руслан Драгостинов обърна внимание на израстването и преодоляването, които ни правят не само по-силни, но и далеч по-близки и сплотени. Помагат ни да вървим уверено и осъзнато по пътя на личностното си израстване.

 

 

Последва артистично включване на учениците от 8А, които представиха драматизация по приказката на Николай Райнов “Опака жена”. Така символично бе открита никулденската трапеза. Галя Божилова - класен ръководител и идеен двигател в реализирането на спектакъла, подчерта активността на осмокласниците, желанието им за принадлежност и интегриране във вътреучилищния живот. “Това е истинската приемственост” - обобщи тя.

 

 

Последва скечът “В час”. Авторски спектакъл на Йоан Иванов, който влезе и в ролята на режисьор. С плътния комедиен текст и с убедителното си актьорско превъплъщение учениците от 11 клас - Майя-Андрея Христова, Мартин Христов и доброволци, разсмяха до сълзи преподавателите, гостите и връстниците си и получиха бурните им аплодисменти.

 

 

 

В 9 кабинет се състоя Театър на сенките “Балът”. Той бе реализиран  с любезното съдействие на Вероника Петрова - учредител на фондация “Пространства”. Майка на 9-класник, съмишленик и добър приятел на гимназията. Тя посвети немалка част от времето си за репетиции и подготовка, за разговори и окуражаване. С нейна помощ и под вещото й ръководство, децата се разгърнаха творчески, осмелиха се да се представят в нова и различна светлина пред съучениците и приятелите си. Сред забавата и веселите закачки, благодарение на спектакъла, се прокраднаха и сериозни теми с актуална проблематика - щекотливите въпроси за порастването, популярността и съревнованието, съперничеството и завистта, а също така и за благородството, добротата и силата на човешката топлота. Поклоните прераснаха в ревю спектакъл на авторски тоалети от Иванина Табакова, 9 кл.

 

 

Музикалният поздрав на Асет Флеминг, 9 кл., нагорещи още повече емоционалния градус на тържеството  и бе възторжено аплодиран от празнуващите.

 

Последва и традиционното карнавално преобразяване на учениците. 

А след кратката емоционална пауза се представиха клипове и анимации, презентации и дигитални рисунки, изработени в клубовете по интереси.

 

 

 

 

В главния коридор на училището бе разположена изложба на графични и живописни творби, с които учениците от различните класове влязоха в своеобразно състезание по между си и по ателиета.

 

 

 

Последва и най-очакваният момент от тържеството - спонтанните аплодисменти, приветствия и награди.

Дарителите на коледни картички бяха  отличени с почетни грамоти от БЧК за приноса им към каузите на организацията. В приветствието си към присъстващите проф. Маринов - съосновател и дългогодишен директор на гимназията, председател на БЧК - София, обобщи, че впечатляващите и разнопосочни изяви на учениците са забелязани, изкуствата са взаимосвързани и синкретични, а това е и предизвикателство за надграждане и още по-мащабно разгръщане на човечността. Проф. Маринов пожела на всички весели празници и до нови още по-весели и съдържателни срещи.

 

 Повече за благотворителната инициатива на ПГИИ и БЧК за 2022 година може да откриете тук »

 

С присъщата си непринуденост и неформалност празникът в ПГИИ провокира и други неочаквани включвания. Под бурните аплодисменти на събралите се се изяви охранителят на училището - Нито Маринов - блюстител на реда и дисциплината, именик, зевзек и човек с артистичен заряд. Със свежото си  чувство за  хумор той допринесе за всеобщото веселие. 

 

Тържеството прерасна в неформален празник. А плановете за догодина веднага започнаха.

Драги гости в гимназията бяха  родители и бивши възпитаници, които въпреки динамиката на ежедневието си успяха да уважат празника на любимото си училище.

 

 

     ПГИИ пожелава на своите възпитаници, на  техните родители и семейства, на преподавателите и непедагогическия си персонал, на партньорите и приятелите си, на своите съмишленици и на всички останали - топли, уютни и споделени Рождественски празници, благодатна и щастлива нова година!