Учениците от 12 клас випуск
2015-2020 клас създават пластични
декорации за София Филм Фест
в арт клуба на училището,
превърнал
се за кратко в уютна
работилница.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   СИЛУЕТИ

        31/03/2020

 

Във връзка с откриването на София Филм Фест зрелостници от ПГИИ, под ръководството на учители от гимназията, са изработили няколко силуета, които да допринесат за създаването на специфична предстартова атмосфера на фестивала. Пластичните конструкции са ситуирани в Дома на киното. Силуетите с рекламна цел са изработени от pvc материал и метална конструкция, колажирани с билети от филми, на които изпъква бранда на фестивала от 2019 година.

Алина, Александър, Габриела, Даниела, Илиана, Карина, Красимира, Мария-Никол, Мартина и Тодор са зрелостниците, които успешно изпълниха поставената задача и съумяха асоциативно да пренесат зрителите на терен, правейки ги съпричастни към процеса на заснемане на филма. Разработените пластични визии са типизирани силуети от света и реквизита на киното.  

Силуетите са подбрани неслучайно. Фигурата на Чаплин, освен поклон към знаковото му присъствие в света на киното и в сърцата на публиката от различни поколения, е и жест към потвърдилата участието си като почетен гост на фестивала негова дъщеря - Жералдин Чаплин.

В направата на арт декорацията са вложени елементи, необходими за реализирането на всеки филм. Това създава у публиката усещане за съпричастност и съпреживяване на самия процес на случване. Силуетите асоциативно въвличат зрителя в процеса и го съпровождат по пътя от идеята до реализацията стъпка по стъпка.  

Разработената скулптурна композиция е създадена с цел ситуиране в конкретно интериорно пространство. Идеята е, минаващите край обектите зрители да съграждат свой собствен сюжет, личен сценарий и персонални асоциативни преживявания.

Един от арт пластичните елементи е огромна кино камера, чрез която се прожектират 13-те заглавия на новите български филми, участващи във Фестивала. Тя е направена от знаковите кенчета с билет, които са отпечатани с бранда на фестивала.

Друг акцент освен визуалният е музикалният. Под ръководството на Любомир Минчев - ръководител на клуб “Изобразителността на звука” Борис Неделчев от 12 клас оформя звуково анимираната от Руслан Драгостинов презентация “Ново български кино”. Композицията е саунд колаж, чиято музикална тема е създадена на базата на механични звуци от различни видове кино и фотоапарати, аудио ефекти от градска урбанизирана среда, в която отекват и музикални фрагменти. Интересното в случая е, че се използват не инструменти, а записи от механичните действия на киноапарата. Транспонирайки даден звук -запис, той изгражда своеобразна звукова инсталация.

Идеята е публиката да бъде поканена да се наслади на изложбата с танцов пърформанс. Концепциията му ще бъде инспирирана от фолклорно-астронавтската визия на 24-то издание на СФФ.

 

Във връзка със създалата се извънредна ситуация в страната и света учениците ще се обучават онлайн за завършването на проекта.  Официалното откриване на фестивала и съпътстващата го изложба засега се отлагат за месеци по-късно.

 

На пресконференцията по повод началото и отложения старт на Фестивала присъстващите проявиха жив интерес към изработената пластична композиция.

Зрелостниците и ръководителите им са удовлетворени от постигнатите резултати, широкото обществено внимание и престижната трибуна за изява. Любопитството е разпалено! Нетърпението подкладено!

Празникът предстои!


 

 

» РАЗГЛЕДАЙТЕ ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ТВОРЧЕСКИЯ ПРОЦЕС