Student Animation Jam

 20/02/2024

 

     От 9 до 11 февруари 2024 г. учениците от 12-ти клас - Жулиана Поцкива, Майя-Андреа Христова и Таня Илиева, ПГИИ „ Проф. Н. Райнов“ организираха събитие, целящо да пресъздаде международните animation jam събития с участие на ученици от гимназията. Беше дадена възможност на младите таланти да изявят себе си чрез средствата на анимацията. По време на инициативата  участниците трябваше за 48 часа да създадат кратка анимация по тема, зададена на място.

     Хотел “Славянска Беседа” предостави на организатори и участници пространство за работа в конферентната си зала. Спонсор на събитието беше Дилита ЕООД, а гост жури и ментори - представители от българското студио за анимация Chase a cloud.

     Откриващото събитие се проведе от 17:00 ч. на  09 .02. 24 г. Членовете на журито и менторът от студио Chase a cloud дадоха насоки за работа и огласиха  своите критерии пред участниците: състезаващите се, г-жа Галина Божилова (представител на ПГИИ) и фотографа Румен Баросов.

 

За повече снимки от събитието посетете галерията:  Student Animation Jam

 

   

Темата за анимациите  – “Понякога губиш” - “Sometimes you lose”, беше определена чрез томбола в деня на откриването.

Участниците сформираха 6 отбора в състав:

Отбор 1
Жулиана Поцкова - ПГИИ, 12 кл.

Миа Михайлова - НПГПФ, 10 кл.
Зоя Тричкова - 144 СУ “Народни Будители”, 11 кл.

Отбор 2
Майя-Андреа Христова - ПГИИ, 12 кл.
Евгений Котков - ПГИИ, 11 кл.

Отбор 3 
Таня Илиева  - ПГИИ, 12 кл.

Алекс Василев - ПГИИ, 11 кл.

Отбор 4
Александър Григоров  - ПГИИ, 9Б кл.

Катерина Зиновиева - ПГИИ, 9Б кл.
Андрей Георгиев - ПГИИ, 9Б кл.

Отбор 5
Анна Младенова - ПГИИ, 11 кл.

Ивон Георгиева - ПГИИ, 11 кл.
Виктория Георгиева - ПГИИ, 11 кл.

Отбор 6
Виолета Вълканова - ПГИИ, 11 кл.

Калина Янова - ПГИИ, 11 кл.
Божидара Емилова - ПГИИ, 11 кл.


    Учениците  работиха усърдно два дни. Част от екипите анимираха на място в залата, а другите оперираха дистанционно, поради липса на преносима техника. 

    За създаването на анимациите се използваха както програми, изучавани в учебно време (Photoshop, After Effects, Premiere Pro), така и програми, които не влизат в учебния план (Krita, Clip studio Paint и др.). Младежите имаха възможност да покажат своите умения в сферата на компютърната графика извън училищната обстановка. Съчетаването на вече придобитите знания с извънкласните им интереси предразположи младежите да работят с вълнение и страст, но и с овладяна техника. 
Успешно бяха завършени 6 филма. Проведе се прожекция и дискусия, в които журито и менторът предоставиха подробни анализи, съвети и препоръки към всеки от проектите.

     За оценените на първите 3 места имаше награди, включващи скицници, флашки, комикси и плюшени играчки.

Отличени:

1-во място - Жулиана Поцкова, Миа Михайлова, Зоя Тричкова     / виж анимация /

2-ро място - Майя-Андреа Христова, Евгений Котков      / виж анимация /

3- то място - Таня Илиева, Алекс Василев     / виж анимация /

 

      Събитието беше изпълнено с много емоция. На финала всички участници бяха изтощени, но техните усилия бяха възнаградени с изключителни резултати, а представителите на Chase a cloud отправиха покана към всички участващи за посещение в студиото им.  

     Идеята за Student Animation Jam се зароди от наблюдението, че в България няма много пространство  за изява в сферата на анимацията  за ученици. Затова и организаторите от 12-ти клас на ПГИИ “ Проф. Николай Райнов” истински се надяват инициативата за това събитие да се подеме и продължи щафетно от по-малкоте им съученици, да се развие и обогати през следващите години. 

 

 

От мястото на събитието репортер бе: Майя-Андреа Христова,
ученичка от 12 клас в ПГИИ “Проф. Николай Райнов”