Успехът

        17/03/2021

 

Преводът е особено деликатна материя. Отговорност към чуждите послания и съпричастност към заявените идеи. Изисква етика, емпатия и отвореност към авторовите послания и визии. Толерантност.

 

Ученикът от 11а клас Лъчезар Попов завоюва престижна международна награда с преводаческото си умение. Стимулиран от своята преподавателка по Английски и класен ръководител в 32 СОУ “Св. Кл. Охридски”, младежът се е състезавал с 2797 участници от цяла Европа. 241 са специално отличени. Петима от тях са българи.

Конкурсът за млад преводач се организира от 2007 година с цел полуляризиране на чуждоезиковото обучение в училищата и запознаване на подрастващите с преводаческото изкуство и с професията Преводач.

Със своята интерпретация от английски на български Лъчезар преодоля конкуренцията на 72 свои връстници от 17 средни училища в България и стана един от 27-те победители (по един от всяка страна членка на ЕС).
От пресцентъра на Европейската комисия съобщиха, че наградата идва в София за пръв път от 2014 г..

Лъчезар е превеждал от английски на български, избирайки между 525 езикови комбинации. По повод темата на текста: ”Да намерим пътя си в трудни времена - заедно сме по-силни”, която е особено актуална днес, го питам, какво мисли за изпитанията, пред които сме изправени и кое го кара да се чувства по-силен.
Лъчо лаконично отговаря, че не усеща особено притеснение от пандемичната ситуация, а в качеството си на човек, за когото все още се грижат, който няма особени отговорности и не плаща сметки, а се вълнува предимно от собственото си образование и личностно израстване, смята, че не усеща нито трудности, нито изпитания.

Поставен във фокуса на вниманието единадесесетокласникът разказва, че е момче като всички останали. Обича да излиза и да общува с приятели. Забавлява се с разнообразни компютърни игри и приложения. Не се е занимавал специално с превод, но е амбициран и догодина да се включи в надпреварата. В по-дългосрочен план си пожелава само всички да са живи и здрави.
За вълненията си по повод конкурса и
Лъчезар споделя, че особено удовлетворение му носи радостта, която е подарил на своето семейство.

Ние от ПГИИ особено се поласкахме от факта, че Лъчезар предпочете нашето училище, за да продължи гимназиалния етап на своето обучение.

На 02.06.2021 г. отличените ученици, заедно със своите преподаватели, ще могат да вземат участие в онлайн церемонията по награждаване.

Честито на Лъчезар Попов!
Желаем УСПЕХ на всичките му начинания. Гордеем се с учениците си.


Екипът на ПГИИ “ Проф. Николай Райнов”


Повече относно конкурса на ЕК >>