ОСНОВИ НА ФИЛМОВАТА ПРОДУКЦИЯ

Практикум на практика

 06/04/2023

 

   В началото на втория учебен срок по покана на Гергана Иванова - активен и талантлив художник и преподавател по специални предмети в ПГИИ “Проф. Николай Райнов”, в гимназията гостува режисьорът Антоний Христов. Той проведе семинарни уроци с учениците от 11 и 12 клас, по време на които младежите не само работиха по поставените им задачи, но и съизмериха постиженията си с реално съществуващи и пазарно реализирани филмови проекти.

   В специализирания кабинет на гимназията се настани овладяното спокойствие на творческата продуктивност. Учениците се запознаха с елементите на звуковата фонограма, сценография, разкадровка и мизансцен, вътрешно кадровия монтаж и авторското кино. В края на лекцията им бе възложено да изработят схема на мизансцена и разкадровката на сцена от късометражен филм.
   Преподавателят работи персонално с всеки от учениците и даде насоки за доразвиване на упражнението. След това Антоний Христов представи и начина, по който самият той е кадрирал въпросната сцена.
   Практически полезното и интересно в подхода беше, че учениците получиха възможност да видят сцената в незавършен вид, без звуков дизайн и цветни корекции; да се докоснат до филм в етап на изработване.
   Подобни активности разширяват неимоверно контекста на образователния процес. Изнасят го далеч отвъд пределите на учебното пространство и позволяват на младите хора да влязат в непосредствен диалог с утвърдени професионалисти.

   За мен, като гост под прикритие, беше истинска радост да видя учениците в подобна светлина - уверени, активни, креативни, заинтригувани. Те общуваха абсолютно свободно. Коментираха работата на режисьори като Сам Мендес, Рой Андершон, Роберто Роселини и други. Даваха идеи. Увлякоха ме в упражненията си. Признавам, че дори работих с тях, за да получа правото си да коментирам постигнатите резултати.
   Вярвам, че нетрадиционните методически похвати подпомагат младите хора да развиват критическото си мислене, да свързват практически знанията и уменията си, да анализират елементите на филмовата продукция, да бъдат не само пасивни консуматори, но и компетентни възприематели. Чрез подобни надграждания учениците трупат познания и увереност във възможностите си.

 

 

Антоний Христов завършва режисура с втора специалност продуцентство в Arts University Bournemouth - Англия, където режисира и първите си късометражни филми: “Robbing Monet”, “Trojan”, “A Little Story” и “Love and other fictions”.
В България, записва магистратура Екранна Режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов”. Режисира късометражния филм “Бълха” и печели специалната наградата на журито на фондация “Стоян Камбарев”.

Към момента работи по новия си късометражен филм “Корените на Баба ми”, финансиран от Национален фонд “Култура”; прави музикални клипове и реклами.