Крис Захариев,
випуск 2011-2016г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крис Захариев

Помня как приятелка на дъщеря ми се приближава към мен и с тайнствен шепот ме пита наистина ли преподавам на Крис. Тогава разбрах, че е влогър. Разбира се изгледах негови видеа. Смях се от сърце. Разпознах себе си, колегите си, съучениците му в описваните персонажи, а и в някои от действащите лица. Дойдоха и по-сериозните и задълбочени акценти, които поставяше във влоговете си. Заработи с екип. Ангажира съучениците си. Обедини ги. Някак тихо. Без особена суетня и празен шум. Заваляха награди. Последователите му в социалните мрежи се множаха, успоредно с излъчванията му. Той продължаваше да се старае, да бъде отговорен към поставените задачи, сякаш популярността е нещо делнично и обикновено. Дадох си сметка до каква степен е придобил известност, когато при една ученическа екскурзия тържествено минахме Етъра през шпалир от внимание.  

 

Днес е едва на 22. Заедно с мнозина и аз имам привилегията да се радвам на екранното му присъствие в телевизията майка. Следя проектите му. Вълнувам се за развитето му и съм истински доволна, че той все още си е нашият Крис - възпитаното и отзивчиво момче, с което се запознах, когато беше едва на 13. Крис е човек с ценности. Вярва в тях. Отстоява ги и живее според духовните закони. Мисля, че именно благодарение това е симпатичен и интересен за все по-широка аудитория.

 

Още пазя есетата му. Няма да забравя как веднъж надникнах в класната му стая непосредствено преди началото на ежегодното училищно тържество по повод 06.12. - Никулден - патронен празник на училището, и попаднах в далечна Индия. Млад развеселен търговец - Крис - с колоритно речево поведение, ме въвлече в ситуацията и оттогава до днес, щом сцената изплува пред очите ми, започвам да се смея неудържимо, пречистващо, с цялото си сърце така, както само истинският талант може да провокира.

 

Самият той споделя, че прекараните  в ПГИИ години са “истинско щастие”. Смята, че много от успехите в професионалната си кариера дължи на основата, която гимназията му е дала. 

 

Едва десетокласник направи свой YouTube канал. Училището често бе снимачната площадка, а съучениците - герои във видеата. Връщайки лентата назад, Крис мисли, че до голяма степен реализацията на тези клипове е запалила огъня да разказва истории чрез видео формат, което води до кандидатстването му в НАТФИЗ, специалност Кино режисура, която в момента завършва, работейки над дипломния си филм. Интересно му е да организира снимачна продукция в сезон с толкова много неизвестни. 

 

”YouTube каналът порастна заедно с мен”- разказва той. Това, което започва с училищни скечове, сега има разнообразно съдържание от видеа на социални теми до късометражни филми и приключения от различни точки на света. В момента каналът има над 80 000 абонати и малко над 6 милиона гледания. Най-големият му проект до днес “Да Се Изгубиш Нарочно” открири своята публика именно там.

 

През 2018 година Крис печели наградата на БНТ и БНР - “Будител На Годината” за проекта “Да Се Изгубиш Нарочно". През 2019 е отличен с наградата на TOYP Bulgaria - “Най-изявена млада личност” в категория “Морално Лидерство”, а през 2020 г. е номиниран за престижното отличие на Фондация “Стоян Камбарев” - “Полет в Изкуството”.  Откровен както винаги, той споделя: “Никога не съм правил нищо за награди, затова всеки път, щом получа подобно отличие не зная как да реагирам. Просто съм благодарен. На Бог, на семейството, на приятелите и на хората, които са ми дали основата, върху която градя себе си като човек и артист. Моят класен ръководител и преподавател по Живопис Красимир Бонев ме научи, че: “Изкуство не се прави само, когато сме вдъхновени. Трябва си бачкане. Вдъхновението идва, когато започнем да творим.” “Няма проект, в който да не съм приложил този съвет. Г-н Бонев, работи!”

 

Вече втори сезон Крис води предаване за дигитална кулутра по БНТ 2 - “Натисни F1” и е в процес на създаване на своя продукционна компания, чийто фокус ще бъде споделянето на смислени истории, независимо дали са свързани с реклама за памперси или с музикален клип на водещ изпълнител. 

“Вярвам във важността да разказваме истории, които ни повдигат. Истории, които напомнят, че сме хора, че грешим и, че утре винаги е нов ден. Опитвам се във всичко, което правя да влагам смисъл и послание и се радвам, че хората виждат това”.

 

Времето на социалното дистанциране във връзка с обявената пандемия Крис използва, за да стартира забавния и позитивен проект "Дружина Карантина", 2020. Целта му е да създаде онлайн community, с което заедно да учим нови неща, докато сме изолирани у дома, защото той вярва, че всеки ден, дори и карантинен, е от значение. Вече са факт епизод на тема “Музика” с гости Михаела Филева и Лъчо от група Скандау. Тема “Спорт” с Ивет Лалова и Лазар Ангелов. Предстои тема “Кино и Театър” с гости Юлиан Вергов и Димитър Рачков. 

 

И както винаги досега с Крис, следва продължение...

 

Ако желаете да научите много повече за Крис, посетете неговия канал в

YOUTUBE // itsLightUp

както и адресите в социалните мрежи:

INSTAGRAM // chriszahariev

FACEBOOK // chriszahariev

TWITTER // yoChrisZahariev

TUMBLR // chriszahariev.tumblr.com