СОЛИДАРНОСТ

 29/02/2024   Годината е 2007. Канада. Две 17-годишни момчета се солидаризират със своя съученик, подиграван за дрехите си и се обличат като него. Към тях с готовност се присъединяват множеството и така младежите разбират, че когато застанат зад справедлива кауза, хората могат да постигнат чудеса.

   Инициативата се популяризира в много страни по света. На 28 .02. 2024 г. към розовата вълна на съпричастността се причислиха и ученици от ПГИИ „Проф. Николай Райнов”.

    Дрескод - розово

   В последната сряда на месец февруари, както се повелява традицията на Розовата тениска, класните стаи, коридорите и двора на ПГИИ „Проф. Николай Райнов” се изпълниха с розово. Но не защото гледаме на света през розови очила. Напротив! Свалихме ги за миг, за да се замислим над един ескалиращ и сериозен проблем; да заявя своята съпричастност и всички заедно да кажа: “Не на агресията !”.

    Едно от нещата, с които ние от ПГИИ се гордеем е толерантната и подкрепяща среда, която градим всеки ден. Всички в гимназията са приятели или поне добронамерени познати. Цари атмосфера на взаимопомощ, солидарност и ангажираност - важни аспекти от философията и на преподаване, и на възпитание, и на взаимоотношения.

   По идея на Ученическия съвет тази година гимназията се солидаризира със световната кампания за не насилие. Мнозина символично се облякоха в розово, а в училищния двор разцъктяха живи фигури и позитивни послания.

   Учениците от профилираното училище по изкуства отлично познават енергията и силата на цветовете. В природата, в интериора, в облеклото, в творчеството или в предпочитанията ни те говорят наистина много.

Научни изследвания доказват, че над 80% от визуалната информация, която възприемаме се свързва именно с цвят. Даден тон може да бъде използван с цел да привлече вниманието и да внуши определено настроение. Всеки нюанс има множество значения и затова хората проявяват различни реакции към него.

   Позитивната комбинация от червено и бяло - розово, съчетава енергията на първото и спокойствието на второто. Асоциира се с приятелство и добронамереност. Съвсем неслучайно инициативата за розово облекло съвпадна с благотворителни мартенски базар с ръкоделия на учениците от гимназията. Събраните средства ще бъдат дарени и солидарно споделени.

 

Повече снимки във ГАЛЕРИЯ "Дрескот - розово"