Ученици от гимназията ни станаха част от аудиторията в НАТФИЗ, където среща си дадоха множество кинолюбители и двама от най-успелите ни художници в Холивуд. Всичко това в рамките на Фестивала за независимо американско кино "So Independent" 24.10- 03.11.2013г.

So academy - филмова академия за кино професионалисти и любители

Четвъртото издание на Фестивалът независимо американско кино So Independent /soindependentfilmfest.com/2013/bg/, за първи път в партньорство с НАТФИЗ „Кр. Сарафов” представи So Academy – образователна програма, насочена към студенти, професионалисти и кино любители.

В тазгодишното си издание So Academy представи четирима лектори с богат опит от филмопроизводството в САЩ, които проведоха майсторски класове за българската публика. Специален гост на събитието бе Лорън Хамъндс - член на селекционните комисии на два от най-значимите американски фестивали Tribeca Film Festival и Hamptons International Film Festival. Неговата лекция беше посветена на спецификите и селекционните критерии на филмовите фестивали в Америка.

За анимацията и типажите в анимационните филми увлекателно говори Владимир Тодоров /www.vladimirtodorov.com/ - автор, илюстратор и филмов художник с над 20-годишен опит в киноиндустрията. Той е работил с всички големи студиa в Холивуд и е участвал в създаването на анимацията и типажите във филми като „Космически забивки“, „Стюарт Литъл 1 и 2“, „Хари Потър и философският камък“, „Ерагон“ и други. Работи с Робърт Земекис като супервайзър за дизайна на героите във филма „Полярен експрес“, а също така и във филмите „Беулф“, „Майло на Марс“ и „Коледна песен“. Владимир е част от екипа, създал носителя на Оскар за късометражен анимационен филм “The Chubb Chubbs” и съавтор и илюстратор на детската книга Oliver’s Tantrums, излязла на българския пазар под името „Капризите на Оливър”.  Владимир Тодоров е автор на визията на So Independent 2013.

Особено внимание беше отделено на визуалните ефекти в киното. Водещ на лекцията бе Любомир Христов /www.christovfx.com/, чиито най-нови проекти са „Животът на Пи" и „Арго" - и двата отличени с Оскар 2013. Христов е част от екипа на над 60 филма, сред които най-известни са „Матрицата“, „300“, „Г-н и г-жа Смит“, „X-Мен 2“, „Последният самурай“ и др. През Любо Христов 2009 е номиниран за "За изключителен принос в 3D постановка в игрален филм".  www.christovfx.com/demo_reel.html

So Academy приключи с майсторски клас, посветен на киното и модата или как филмите стават отправна точка в изграждането на империята Армани. Водещ бе Венцислава Венциславова (Вени) - генерален директор в нюйоркския клон на Джорджо Армани и преподавател по маркетинг в Нюйоркския университет.

Програма на So academy - кинозала  НАТФИЗ

14:00 – 15:50 Лорън Хамъндс 
Tribeca Film Festival
Специфики и селекционни критерии на филмовите фестивали в Америка. Лекцията няма превод на български.

16:00 – 17:50 Владимир Тодоров 

Анимацията и типажите във филми
Среща – въпроси и отговори

18:00 – 19:50 Любомир Христов  

Визуалните ефекти в съвременното кинопроизводство от подготвителния период до постпродукцията: 
Как визуалните ефекти могат да помогнат на продукцията
Режисьорите, операторите и актьорите във високо технологичното  дигитално време
Постигане на най-добрите творчески резултати по най-ефективния начин

20:00 – 22:00 Венцислава Венциславова 

Мода и Филми

So Independent се организира от компанията United Productions на Жана Караиванова, която живее между Ню Йорк и София. Генерален спонсор на фестивала е Фондация Америка за България. Фестивалът се организира с подкрепата на Американското посолство в България. Мисията на So Independent е да установи трайна културна връзка между България и Америка чрез прожекции, лекции, срещи, дискусии.

Той единствен в Югоизточна Европа представя най-новото и най-доброто, създадено от американски кинематографисти с финансиране и естетически стандарти, независими от Холивуд. So Independent  е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата-2019г.

Статията е подготвена по материали на сайта https://www.peika.bg