УРОК

        21/02/2020

 

Вече 10 години Дом на киното отваря врати за учащите в столицата и техните преподаватели, представяйки селектирани заглавия, възпитаващи вкус и усет за изкуство. Инициативата е част от дните на Европейското кино.

На 17.02.2020. се прожектира едно от най-награждаваните български заглавия - “Урок” - 33 отличия и 46 селекции. Сред публиката бяха бивши, настоящи, а може би и бъдещи възпитаници на ПГИИ, тъй като в залата присъстваха и ученици от начален образователен етап.

Филмът е провокиран от вестникарско заглавие - “Учителка обра банка”, и създаден, благодарение на приятелството, професионализма и ентусиазма на авторите и участниците.

Лентата не просто разказва злободневна история. Тя провокира преосмисляне на вечни теми като престъплението и наказанието, емпатията и егоизма, унижението и съучастието, съчувствието и съпричастието...

Изхождайки от тривиалното, от банално ежедневното, от недоимъка и отчуждението, лентата осмисля битието като тежест и отговорност. Именно ежедневието в сивата си монотонност е изпитание за принципите и проверка за ценностите. То разширява личните и социалните граници. Задава въпроси и търси отговори:
Възможно ли е да прилагаме готови формули в ежедневието си?! Кога е приключил урокът?! Когато е преподаден? Когато е усвоен или когато наученото успешно се прилага в живота? Как и кога израстваме като хора и може ли някой да ни научи на това?!

Прожекцията бе последвана от оживена дискусия с режисьорите съсценаристи Петър Вълчанов и Кристина Грозева; с Поли Ангелова - ко продуцент и участник във филма с цялото си семейство; с проф. Георги Дюлгеров. Вниманието на аудиторията бе активирано от кратък анонс, което провокира още по-внимателното и задълбочено проследяване на филма като своеобразен визуален урок.

Отзвукът от подобно неформално преподаване е много сериозен. Децата са истински впечатлени от интерпретацията на медийната история и преосмислянето на скандала и сензацията през призмата на човешкото и истинското. Когато урокът е научен, идва милостта!