ИЗЛОЖБА НА МЛАДИ АВТОРИ

        11/04/2022

 

   В храма на словото и на изкуството - Столична библиотека ПГИИ “Проф. Николай Райнов” презентира изложба на млади автори от 10 и 12 клас в областите Сториборд, Дизайн на печатни издания, Илюстрация, Комикс.

   Художествената изява е поредната инициатива на гимназията от серията представителни събития, обединени под мотото: “30 години ПГИИ “Проф. Николай Райнов” - Вчера, Днес, Утре”. 

   В знаковото пространство в сърцето на София затуптяха вдъхновенията на учениците, инспирирани от техните преподаватели Григор Григоров и Антон Николов, но и провокирани от досега на младежите до тайствата и изобразителните перспективи на художественото слово. 

 

Концептуално изложбата е подчинена на визуализирането на книгата като съкровищница на духа, като източник на идеи, образи, форми и мотиви, фантазни пътища и перспективи на въображението и не на последно място на въздействието на писаното слово върху визуалния език.

 

   Почетен гост на откриването бе проф. д-р Кристина Борисова - завеждащ катедра Плакат и визуална комуникация в НХА, преподавател по шрифт и калиграфия. В словото си тя приветства младежите от гимназията и техните преподаватели за постигнатите резултати. Проф. д-р Борисова насърчи учениците с високата си оценка и заяви, че още на тази крехка възраст те са адекватни и конкурентноспособни на случващото се в световен мащаб.

   Думата взеха директорът на ПГИИ, действащите преподаватели и зрелостници от гимназията. Всички те възторжено аплодираха не само постиженията, но и куража да търсиш и да заявяваш себе си. Благодариха за увереността, придобита от активната работа и професионалните напътствия. 

   И в заключение, но не на последно място, когато говорим за книги, вдъхновение и ученическо творчество, е най-добре да чуем прозренията на младежите за книгата и четенето: 

  • “Важно е да се чете, защото това провокира мисленето. Учи ни да анализираме и да разсъждаваме. Позволява ни да се развиваме” - Вяра, 10 кл. 
  • “Четенето дава свобода на въображението” - Михаела, 10 кл. 

  • “Книгите са много по-силно емоционално обвързващи” - Ралица, 10 кл.

  • “Можем да създадем уникален свят в главата си, четейки. Книгите са наши спътници и учители” - Севда, 10 кл.

   Изложбата може да бъде видяна до 28.04.2022 година на пл.”Славейков”4, зала “София”.