Ежегодните награди на Национална мрежа за децата „Златна ябълка“ се проведоха в навечерието на Деня на детето – на 31 май в Зала България в столицата. Екипът на ПГИИ "Проф. Николай Райнов" спечели престижната награда в категория Училище....

Награди "Златна ябълка" 2019

 

За девета поредна година Национална мрежа за децата връчи наградите „Златната ябълка“, сред които е и призът „Герой на децата“. 12 кандидатури се бориха за най-авторитетното признание за ангажираност с живота и благосъстоянието на децата у нас.
Екипът на ПГИИ "Проф. Николай Райнов" спечели престижната награда в категория "Училище".

Нашата гимназия бе номинирана от Национална асоциация на ресурсните учители. Споделяме текста, който приятно изненада целият ни екип , тъй като е една обстойна положителна оценка за труда, всеотдайността и отговорността на много хора, отдали от времето, обичта и опита си на младите хора в училището. Споделяме тук написаното :

 

Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“, гр. София

Училище, в което „не пълнят кофи, а палят факли“

Училището стана популярно с историята на Добри, момче с аутизъм, което вече е студент първи курс в Художествената академия. Първо в предаването „Малки истории“ по БНТ от 29.04.2017 г. (епизодът беше за причините за агресията в училище), майка му разказа как до 7 клас в нито едно училище не са искали сина й, нямал е подкрепа нито от родители, нито от учители, нито от децата. До 8 клас, когато попада в ПГИИ „Проф. Николай Райнов“. Някъде по Коледа той споделя на майка си силно изненадан: „Мамо, в това училище всички ме обичат!“.

След като чува историята на Добри, Ива Дойчинова, един от коментаторите в студиото, заключи: „В това училище явно са намерили начин да палят факли, вместо да пълнят кофи.“

Крис Захариев – влогърът, който създава само позитивни видеа за доброто, а не разчита на хейтърството, също е възпитаник на училището. Той направи видео за популяризиране на умението да бъдем благодарни.
Крис многократно е заявявал, че е такъв заради учителите в училището и атмосферата, която те създават. Негова е идеята за „Учителят, който обича всички!“, реализирана заедно с Центъра за приобщаващо образование, която даде възможност на ученици да правят видеоизненади на любимите си учители – онези, които обичат всички. Казва, че го е вдъхновил класният му от ПГИИ „Проф. Николай Райнов“.

Гимназията е малка – за ученици от осми до дванадесети клас. Има по една паралелка във всяка от шестте класни стаи. Това означава по-малко ученици, по-малко бюджет. Но ръководството смята, че учениците трябва да учат в една смяна и от 9 ч. – за да бъдат отпочинали и мотивирани да идват с желание в клас.

Ако попитате учениците там с какво училището им е по-различно от другите, ще отговорят: Учителите се държат с нас като с личности, интересуват се от желанията ни, от интересите ни, от мнението ни.
В училището няма ресурсен учител, но всяко дете със СОП е добре дошло – доказателството е Добри. И в момента в него се обучават шест ученици със специални потребности. Трима от тях са с дислексия, едното е с увреден слух. На въпрос защо няма ресурсен учител, бившата директорка Галя Генчева отговаря: „Училището е малко, не можем да назначим. Говорихме с центъра преди години да ни осигурят, но можеше да идва учител с конкретна специалност. Не успя да ме убеди как ще работи качествено по другите предмети. А когато разбрах, че ще идва само по два часа на седмица и ще работи с децата извън класа, реших, че за тях е по-ценно да бъдат в часовете със съучениците си. При необходимост нашите учители работят допълнително с тях и резултати има“.

Галя Генчева се пенсионира през м.г., но остана да помага на наследника си като помощник-директор. Руслан Драгостинов е възпитаник на първия випуск на училището. После се връща да преподава, защото това е най-доброто място за учене.

Гимназията печели проект за иновативно училище. В основата на идеята е създаване на възможност, когато им се наложи да отсъстват, учениците да могат да се обучават и онлайн от вкъщи, за да не изпускат. Защото в това училище винаги се мисли първо за комфорта на учениците.

В училището има активен Училищен съвет  с участието на двама ученици от всеки клас, който обсъжда предложенията, касаещи учениците, и се взима предвид мнението му. С Училищния съвет е обсъден проектът за иновативно училище, обсъжда се организацията на честванията на патронния празник и др.

Училището много активно работи с хора на изкуството, които са свързани с профила му „компютърна графика“. Организират се срещи, посещават се изложби, търси се съдействието на местната власт за организиране на изложби на възпитаниците на училището. През тази година имаше такива в РУО София и в Триъгълната кула от Крепостната стена на Сердика. Втората изложба е организирана по предложение на зам.-кмета на София с ресор „Култура“ Тодор Чобанов, който се впечатлява от уменията на учениците при посещение в него. Има комуникация с бизнеса за създаване на условия за обучение в реална среда. Рамков договор с НБУ, според който учениците на ПГИИ започват обучението си от втори курс. Поддържа се контакт с бивши възпитаници, които участват или подпомагат инициативи на училището. Родителите винаги имат възможност за комуникация с екипа на училището, както и да правят предложения за различни инициативи. В момента по задание на РУО учениците на ПГИИ са изработили плакат на тема „Безопасен интернет“, който ще бъде разпространен във всички училища в страната.

Учебното заведение има политика за подкрепа на пълноценното включване на всяко дете в образователния процес без значение от ентическа принадлежност, специални образователни потребности, владеене на български език, поведенчески затруднения.  Приемът на такива ученици е безусловен и се създават условия за тяхното активно участие в учебния процес и извънкласния живот в училището. Един пример отново с Добри – съучениците му лично настояват той да пътува с тях на училищна екскурзия. Желанието им е подкрепено от учителите, а те започват да се самообучават как трябва да се държат със съученика си извън училище, за да не бъде допуснат инцидент.

Училището има работещ механизъм за превенция и реакция при съмнения за насилие – с учениците работи много активно психолог. Когато се идентифицира проблем, веднага се търсят решение и превенция. В училището не са регистрирани прояви на насилие, но се работи тясно с полицията поради рискова среда извън училището (намира се в кв. Орландовци и е имало случаи на агресия от ученици от други учебни заведения върху възпитаниците на гимназията.) След съмнения за употреба на наркотици, веднага е организирана среща с представител на МВР за изнасяне на беседа за рисковете от наркотиците.

Това е училище, в което повечето ученици предпочитат да бъдат в час, отколкото във ваканция. Училище, в което учениците са личности и тяхното мнение винаги има значение. Училище, в което „не пълнят кофи, а палят факли“.

 

» Снимки от тържествената церемония

» Национална мрежа за децата - уебсайт